تعمیر گیربکس داستر

تعمیر گیربکس داستر با بهترین خدمات

بهترین خدمات تعمیر گیربکس داستر در مجموعه تهران گیربکس به انجام می رسد. از جمله خدمات این مجموعه در تعمیر گیربکس داستر می توان به عیب یابی دقیق و استفاده از قطعات با کیفیت اشاره کرد. برای کاهش تعمیر گیربکس داستر می بایست اقدامات نگهداری مناسب و به موقع به انجام برسد.

داستر آفرود توانمند و اقتصادی

رنو داستر از سال 2016 در ایران به بازار آمده و علاوه بر اینکه توانایی طی کردن مسیرهای آفرود را دارد قیمت مناسبی نیز داشته و طرفداران بسیاری در دنیا پیدا کرده است. محور محرک ان دو دیفرانسیله سه حالته با قابلیت قفل مرکزی است و گیربکس آن گیربکس AL4 دارد که از نوع چهار دنده اتوماتیک می باشد. موتور چهار سیلندر آن 135 اسب بخار قدرت تولید می کند و می تواند گشتاوری تا 195 نیوتن متر نیز تولید کند. حداکثر سرعت داستر 180 کیلومتر بر ساعت بوده و مصرف سوخت ترکیبی آن نیز 8.9 لیتر برای طی مسافت صد کیلومتر می باشد. مجموعه تهران گیربکس با بهرمندی از نیروهای کارآزموده و اموزش دیده می تواند بهترین خدمات در زمینه تعمیر گیربکس داستر را به همشهریان عزیز با کمترین هزینه ارائه دهد.

هزینه تعمیر گیربکس اتومات داستر

قبل از مشخص شدن هزینه تعمیر گیربکس اتومات داستر ابتدا باید قطعات معیوب به درستی تشخیص داده شوند. درمجموعه تهران گیربکس کارشناسان با تجربه در زمینه تعمیر گیربکس اتومات داستر وجود دارد که عیب یابی دقیق و استانداردی را با دستگاه های پیشرفته به انجام می رسانند و می توانند هزینه تعمیر گیربکس اتومات داستر را به شما اعلام نمایند.

روغن گیربکس اتومات داستر

روغن نقشی حیاتی در گیربکس اتومات داستر دارد و وظایف مهمی مانند روانکاری و خنک کاری و کمک به عملکرد برخی بخشها را برعهده دارد. اگر روغن گیربکس اتومات داستر فاسد شود و کیفیت خود را از دست بدهد ممکن است چرخ دنده ها و حتی سایر قسمتهای گیربکس نیز آسیب جدی ببینند. لذا در این شرایط تعویض روغن گیربکس اتومات داستر امری ضرروی خواهد بود. دو ویژگی اصلی در روغن گیربکس وجود دارد که می توان با کمک آنها کیفیت روغن را سنجید. نخست رنگ ان است. روغن گیربکس سالم به رنگ قرمز روشن است اما روغن گیربکس فاسد شده به رنگ سیاهمتمایل می شود. هر چه تیرگی در رنگ روغن گیربکس اتومات داستر بیشتر باشد نشانه فساد بیشتر ان است. همچنین اگر مقداری از روغن گیربکس اتومات داستر را در بین دو انگشت خود قرار دهید می تواند لزجت و چسبندگی آن را بسنجید. روغن فاسد معمولا چسبندگی کمتری دارد و این امر نیز برای تعمیرکار با تجربه قابل تشخیص خواهد بود.

زمان تعویض روغن گیربکس اتومات داستر

به طور کلی هر زمان که حس کردید روغن گیربکس اتومات داستر فاسد شده است بدون توجه به مسافت طی شده باید روغن تعویض گردد. اما در عین حال مسافتی نیز بسته به مدل دستگاه در نظر گرفته شده و در کاتالوگ خودرو ذکر شده است. این مسافت معمولا بین 50 تا 75 هزار کیلومتر در نظر گرفته می شود. همچنین این مسافت معادل با مدت زمان خاصی نیز خواهد بود. به طور نرمال بین 5 تا 7 سال برای تعویض روغن گیربکس زمان در نظر گرفته می شود. هر یک از موارد مورد نظر چه مسافت چه مدت زمان و چه فاسد شدن روغن گیربکس اتومات داستر که رخ دهد می بایست روغن گیربکس را تعویض نمود.

فیلتر روغن گیربکس اتومات داستر

فیلتر روغن برای تمیز کردن روغن گیربکس از کثیفی ها و ذرات معلق در آن در ورودی اویل پمپ گیربکس اتومات داستر نصب می شود. اما به مرور زمان فیلتر روغن نیز کارای خود را از دست داده و نیاز به تعویض خواهد داشت. بهترین زمان برای تعویض فیلتر روغن گیربکس اتومات داستر در زمان تعویض روغن است. به عبارت ساده تر هرزمان که روغن گیربکس اتومات داستر خود را تعویض کردید بهتر است در همان زمان فیلتر روغن گیربکس را نیز تعویض نمایید.

علائم هشدار دهنده در گیربکس اتومات داستر

خرابی های کوچک و جزئی در گیربکس اتومات داستر می توانند به مرور زمان به خرابی های بزرگتر منجر شوند چرا که کارکرد قطعات مختلف گیربکس اتومات داستر به یکدیگر کاملا وابسته است. اما چظور می توان متوجه خرابی های کوچک شد و آنها را قبل از آسیب رساندن به سایر قطعات شناسایی و رفع نمود؟ در واقع بهترین راه برای شناسایی خرابی های کوچک در گیربکس اتومات داستر توجه به علائم هشدار دهنده گیربکس است که مهمترین انها در این بخش تشریح می گردد:

  • لرزش گیربکس اتومات داستر: یکی از دلایل لرزش گیربکس اتومات داستر علی الخصوص در هنگامی که مدت کوتاهی از آخرین تعمیرات گیربکس شما گذشته باشد به شل بودن اتصالات گیربکس مربوط می شود. استفاده از خدمات تعمیرگاه مجاز گیربکس اتومات داستر سبب می شود نسبت به تعمیر استاندارد و مونتاژ صحیح قطعات و اتصالات گیربکس اطمینان داشته باشید.
  • زوزه کشیدن گیربکس اتومات داستر: یکی از مهمترین علتهایی که به زوزه کشیدن گیربکس اتومات داستر منجر می شود خرابی بلبرینگهاست. اگر بلبرینگها خراب شده باشند سایش زیادی بین پوسته و ساچمه ها ایجاد می شود و این سایش به شکل صدای زوزه کشیدن در داخل اتاق خودرو به گوش می رسد. وقتی بلبرینگها به این مرحله می رسد تا اندازه ای تلورانس خود را از دست داده و می توانند به آنبالانسی چرخ دنده ها نیز منجر شوند. لذا بهتر است در اولین فرصت نسبت به عیب یابی گیربکس اتومات داستر خود اقدام کنید.
  • روشن شدن چراغ های آلارم ماشین یعنی علامت اسنو اسپرت
  • ضربه شدید در درگیری دنده عقب، ضربه بین دنده 1 به 2، ضربه بین دنده 3 به 4، ضربه خیلی شدید هنگام کم کردن دنده مخصوصا 2 به 1
  • عدم کشش مطلوب
  • نداشتن مانور در سربالایی و رمپ پارکینگ
  • روغن ریزی
  • گاز خلاصی و درگیری خیلی شدید همراه با ضربه هنگام شروع به حرکت
  • گاز هرز خوردن گیربکس اتومات داستر: گاز هرز بین دنده 1 به 2 ، گاز هرز بین دنده 3 به 4. گاز هرز خوردن زمان ایجاد می شود که شما پدال گاز را فشار می دهید اما متناسب با فشاری که به پدال گاز وارد می کنید خودرو سرعت نمی گیرد. این ایراد اغلب موارد به کلاچ مربوط است. در صورتی که کلاچ ساییده شده باشد یا فشار روغن مناسبی در پشت کلاچ وجود نداشته باشد ممکن است عدم قفل شدن صحیح کلاچ به گاز هرز خوردن گیربکس اتومات داستر منجر شود.
  • گیر کردن دنده گیربکس اتومات داستر: اگر دنده گیربکس خودرو شما در وضعیت خاصی گیر می کند و ناچار هستید تلاش بیشتری برای تغییر وضعیت داشته باشید این می تواند دلیلی برا وجود خرابی در داخل گیربکس اتومات داستر باشد و برای جلوگیری از گسترش ایراد به سایر قطعات باید گیربکس اتومات داستر را مورد عیب یابی دقیق کارشناس قرار دهید.
  • تقه زدن گیربکس اتومات داستر: به طور کلی می توان صداهای غیر عادی گیربکس اتومات داستر را به دو دسته تقسیم کرد. به صداها ممتد زوزه کشیدن می گویند و صداهای منقطع و پشت سر هم را تقه زدن می نامند. تقه زدن در برخی موارد از زوزه کشیدن نیز خطرناکتر بوده و می تواند ظرف مدت کوتاهی به بخشهای مختلف گیربکس اتومات داستر آسیب وارد کند.
  • بوی سوختگی در گیربکس اتومات داستر: دو عامل در بوی سوختگی گیربکس اتومات داستر موثر هستند. نخست فاسد شدن روغن و دمای بیش از حد ان و دوم خرابی در قطعات برقی. اگر قطعات برقی مشکلی داشته باشند ممکن است آمپر بکشند و در این صورت قطعا احتمال آتش سوزی نیز وجود دارد پس بهتر است در زمانی که بوی سوختگی از گیربکس اتومات داستر به مشام می رسد هر چه سریعتر خودرو را به تعمیرگاه تخصصی گیربکس اتومات داستر در تهران یعنی مجموعه تهران گیربکس منتقل کنید.
  • در رفتن اهرم دنده گیربکس اتومات داستر: در رفتن اهرم دنده نیز مانند گیر کردن نوعی خرابی به شمار می رود و نباید از کنار آن به راحتی گذر کرد. برخی رانندگان گمان می کنند که اگر در جا زدن یا تغییر دنده با مشکل مواجه شده اند این مشکل با تلاش بیشتر انها رفع می شود اما باید دانست که هر مشکلی در گیربکس اتومات داستر می تواند نشانه ای هشدار آمیز تلقی شود که عدم رسیدگی به موقع به آن مشکلات عدیده دیگری را نیز به همراه داشته باشد.
  • چراغ چک گیربکس اتومات داستر: حتی اگر مدت کوتاهی چراغ چک گیربکس اتومات داستر شما روشن می شود و خود به خود خاموش می شود نباید تصور کنید که ایراد بوجود امده برطرف شده است بلکه برای عیب یابی دقیق حتا باید به تعمیرگاه تخصصی گیربکس اتومات داستر مراجعه کنید.

سرویسهای نگهداری گیربکس اتومات داستر

مهمترین سرویسهایی که برای افزایش طول عمل گیربکس اتومات داستر در نظر گرفته می شود در این بخش ذکر می گردند. علاوه بر سرویسهای نگهداری معمول توصیه هایی نیز وجود دارد که با توجه به تجربه تعمیرکاران حرفه ای تهران گیربکس ارائه می گردد و عمل به آنها نیز می تواند طول عمر گیربکس اتومات داستر را افزایش دهد:

  • مطالعه دفترچه راهنما گیربکس اتومات داستر: دفترچه راهنما یا کاتالوگ گیربکس اتومات داستر بر اساس براوردهای اولیه دستگاه در زمان طراحی توسط کمپانی مدون گردیده است. مواردی که در کاتالوگ خودرو ذکر می شود می تواند بسیار مفید باشد و بهتر است حتما قبل از استفاده دفترچه راهنمای خودرو را مطالعه نمایید.
  • جدی گرفتن علائم هشدار دهنده گیربکس اتومات داستر: نشانه هایی که دال بر وجود مشکل در داخل یکی از بخشهای گیربکس اتومات داستر هستند حتما باید تا رفع کامل عیب گیربکس پیگیری شوند.
  • تاثیر رینگ و لاستیک بر گیربکس اتومات داستر: تغییرات سلیقه ای در خودرو می توانند مشکلاتی را برای گیربکس اتومات داستر بوجود آورند. از آن جمله می توان به تعوی رینگ و لاستیک خودرو اشاره کرد. به کار بردن رینگ و لاستیک غیر استاندارد می تواند نسبت دور انتقال یافته از گیربکس به چرخها را تغییر داده و لذا فشار مضاهفی بر گیربکس اتومات داستر وارد کند.
  • تعویض روغن گیربکس اتومات داستر: همانطور که توضیح داده شد روغن گیربکس اتومات داستر نقشی مهم در کارکرد گیربکس دارد و علاوه بر تعویض دوره ای می بایست کیفیت و سطح ان نیز به صورت دوره ای چک شود.
  • بازدید ظاهری گیربکس اتومات داستر: در بازدید ظاهری موارد مختلفی چک می شوند که به دو دسته تقسیم می گردند. دسته نخست مواردی هستند که در زمان گرم بودن خودرو باید چک شوند مانند نشتی و دمای بیش از حد و لرزش و صدا گیربکس اتومات داستر. دسته دوم نیز مواردی هستند که در هنگام خاموش بودن موتور تست می شوند. این موارد شامل شل بودن اتصالات گیربکس اتومات داستر و سطح و کیفیت روغن گیربکس هستند. توصیه می شود اگر به صورت ماهانه یا سه ماهه نمی توانید خودرو را برای بازدید ظاهری به تعمیرگاه تخصصی گیربکس اتومات داستر ببرید حداقل می بایست در زمان تعویض روغن موتور خودرو این کار توسط تعمیرکار انجام شود.
  • فیلتر روغن گیربکس اتومات داستر: در خصوص فیلتر روغن گیربکس اتومات داستر دو نکته ضروری وجود دارد. نخست انکه این قطعه قابل شستشو و استفاده مجدد نیست و در صورت کثیفی یا آسیب دیدن حتما باید تعویض گردد. نکته دوم اینکه حتما تحت هر شرایطی که تصمیم به تعویض روغن گیربکس اتومات داستر گرفتید در همان زمان نیز فیلتر روغن گیربکس را تعویض کنید تا روغن و فیلتر روغن تمیز و سالم در گیربکس اتومات داستر به کار گرفته شود.

تعمیرات اضطراری و موقت گیربکس اتومات داستر

راه اندازی و رفع عیب موقت گیربکس اتومات داستر در زمانی انجام می شود که خودرو شما به علت از کار افتادن گیربکس امکان حرکت کردن را ندارد. در این مواقع ممکن است بتوانید با راهکارهای تعمیرات اضطراری گیربکس اتومات داستر خود را رفع عیب کرده و به حرکت خود ادامه دهید. این راهکارها به شرح زیر هستند.

  • ابتدا خودرو را خاموش و روشن نمایید. در برخی مواقع تنها یک بار خاموش و روشن کردن خودرو عیب گیربکس اتومات داستر را موقتا رفع می نماید.
  • اگر مشکل رفع نشد به مدت پنج دقیقه بست باتری خودرو را بردارید.
  • پس از متصل کردن بست باتری خودرو را بدون فشردن پدال گاز یا هر اهرم و دکمه دیگری و در حالی که گیربکس اتومات داستر در وضعیت خلاص قرار دارد روشن کنید.
  • سی ثانیه بعد خودرو را خاموش کنید و به همین منوال سه مرتبه خودرو را روشن و خاموش نمایید.
  • پس از طی کردن مراحل فوق خودرو را روشن کنید و خیلی آهسته به حرکت خود ادامه دهید.

مهمترین سوالات رانندگان در خصوص گیربکس اتومات داستر

چرا باید روغن گیربکس اتومات داستر را تعویض نمود؟

روغن گیربکس اتومات داستر به مرور زمان و تحت تاثیر فشار کاری بالایی که دارد ممکن است کیفیت خود را از دست بدهد و به اصطلاح فاسد شود. در این شرایط تعویض روغن گیربکس ضروری است. معمولا مسافت 50 تا 75 هزار کیلومتر و زمان 5 تا 7 سال نیز به عنوان حداکثر تاریخ استفاده از روغن گیربکس اتومات داستر در نظر گرفته می شود.

خلاصی گیربکس اتومات داستر در چه وضعیتی اتفاق می افتد؟

هر ایرادی که به از کار افتادن کلاچ یا توربین منتهی شود و یا خرابی سلکتور اهرم دنده و… ممکن است به خلاصی گیربکس اتومات داستر منجر شوند.

آیا ممکن است گاز هرز خوردن گیربکس اتومات داستر به روغن گیربکس مربوط باشد؟

در صورتی که سطح روغن گیربکس اتومات داستر کاهش یابد فشار مورد نیاز پشت کلاچ تامین نمی شود و لذا گلاچ به خوبی قفل نشده و باعث گاز هرز خوردن گیربکس اتومات داستر می گردد.

گیر کردن دنده گیربکس اتومات داستر در وضعیت پارک چه دلایلی دارد؟

خرابی ترمز و یا بروز اشکال در سیستم برق از جمله دلایل گیر کردن دنده در گیربکس اتومات داستر در وضعیت پارک می باشند.

لرزش گیربکس اتومات داستر چه دلایلی می تواند داشته باشد؟

دلایل مختلفی مانند شل بودن اتصالات گیربکس و یا کاهش روغن و یا نامیزانی و انبالانسی قطعات متحرک از جمله دلایل لرزش گیربکس اتومات داستر به شمار می روند.

آیا روغن گیربکسهای خودروهای هیبریدی نیز مانند روغن گیربکس اتومات داستر می بایست تعویض شود؟

هر خودرویی بنا به توصیه سازنده در کیلومتر خاصی نیاز به تعویض روغن گیربکس خواهد داشت. مخصوصا در گیربکسهای اتومات مانند گیربکس اتومات داستر تعویض روغن بسیار مهم می باشد.

تقه زدن گیربکس اتومات داستر چقدر خطرناک خواهد بود؟

تقه زدن می تواند به ایراد چرخ دنده ها یا ایراد سیستم روغن و شیربرقی ها و سوپاپها مربوط شود. هر یک از این ایرادها نیز در صورتی که به موقع رفع نشوند می توانند مشکلاتی را برای قطعات مختلف گیربکس اتومات داستر بوجود آورند.

اگر حالت اضطراری دنده سه در گیربکس اتومات داستر پیش آمده چه کاری می توانیم انجام دهیم؟

حالت اضطراری دنده سه یا قفل شدن گیربکس اتومات داستر در وضعیت دنده سه ممکن است با روش تعمیرات اضطراری که در این مقاله بدان اشاره شده قابل رفع باشد. اما به یاد داشته باشید حتی در صورت رفع عیب موقت نیز بهتر است سر فرصت خودرو را تعمیرگاه تخصصی گیربکس اتومات داستر انتقال دهید تا مورد ارزیابی کارشناس قرار گیرد.

مقالات مرتبط:

تعمیر گیربکس اتوماتیک ال 90

تعمیر گیربکس اتوماتیک مگان

تعمیر گیربکس تالیسمان

تعمیر گیربکس رنو

تعمیر گیربکس کولئوس

میلاد سرلک

میلاد سرلک هستم. مهندسی مکانیک خوندم و بیش از 16 سال سابقه تعمیر گیربکس خودرو دارم. 10 سالی هست که به صورت تخصصی تعمیر گیربکس اتوماتیک انواع خودروهای خارجی و ایرانی رو انجام میدم. هدفم اینه که تمامی تجارب شخصی، اطلاعات فنی و نکات مهم انواع گیربکس های اتوماتیک رو اینجا با شما به اشتراک بگذارم

دیدگاهتان را بنویسید